27 Ocak 2011 Perşembe

BİR HADİS-İ ŞERİF

http://img573.imageshack.us/img573/6422/r1203102.jpg

ZÜHD; DÜNYAYI ‘KALBEN’ TERK ETMEKTİR, MİSKİNLİK DEĞİL

Ebu'l-Abbâs Sehl İbn Sa'd es-Sâidi radıyallahu anhunun anlattığına göre, Peygamberimiz sallallahu aleyhi veselleme bir adam geldi ve:
— Ya Rasulallah! Bana, yaptığım zaman; hem Allah'ın hem de insanların beni seveceği bir iş söyle, dedi. Bunun üzerine Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi vesellem:
— Dünya ve dünyalıklardan yüz çevir, Allah seni sevsin; halkın elinde olandan yüz çevir, insanlar seni sevsin, buyurdu.
Kaynak: İbn Mâce, Zühd 1.

Hadisin Önemi
Bu hadis-i şerif, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin iki büyük tavsiyesini ihtiva etmektedir. Bunlardan birincisi, dünyaya gereğinden fazla değer vermeme ve Allah'ın sevgisinin buna bağlı olduğu konusudur. İkincisi ise insanların sahip oldukları mal mülk ve buna benzer varlıklara talip olmama, insanların sevgi ve takdirlerinin de buna bağlı olduğu konusundadır. Şu husus, İslâm’da bilinen bir gerçektir ki, insan ahireti dünyaya tercih ederek, Allah'ın sevgisine mazhar olmadan dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşamaz. Tabii ki insanların sevgi ve takdirlerini de kazanabilmek için insanların sahip olduğu mal, mülk, makam ve mevkilerden de kişi kendini azade etmeli, iyi amelleri elde etmeye çalışmalıdır. Çünkü ahiret daha hayırlı ve daha kalıcıdır. Bunun için İbn Hacer el-Heytemi bu hadis için “İslâm’ın merkezini teşkil eden dört hadisten biridir” demektedir.

Açıklaması
Bir mümin için bu dünyada en çok arzu edilen şey, önce Allah, sonra da insanlar tarafından sevilen bir kul olabilmektir. İnsandaki sevilme duygusu, sevme duygusundan daha önde gelir. Kişinin Allah ve insanlar tarafından sevilen bir kimse olması, kendi elindedir. Sahabeden birinin Peygamber Efendimize bu hususu sorması üzerine, Allah Resulü kısa fakat kapsamlı bir cevapla bunun yolunu göstermiştir. Peygamber Efendimizin, herhangi bir konuda sorulan böyle sorulara muhataba göre değişen farklı cevaplar verdiği bilindiği için burada verdiği cevabın, bu sevginin yegâne şartı olduğunu söylemek doğru değildir.
                                                                                              ALINTI

                                                                                          (ZAHİDAN)

1 yorum:

GüLüm'Se dedi ki...

Allah razi olsun
Selametle, saygilar